USMF
"Nicolae Testemiţanu"

Catedra 
Biologie moleculară şi
Genetică umană


Sîmbătă, 04.05.2024, 09:27
Logged in as Oaspete | Group "Oaspeţi"Welcome Oaspete | RSS
 
Home My profileRegistrationLog outLogin
Site menu
Our poll
Forma mai obiectiva a totalizarii / The most correct type of concluding test is
Total raspunsuri: 562
Section categories
Sondaj / Survey [2]
Examen GU 2011 [22]
Examen BM 2012 [21]
Sesiunea Vara 2012 [24]
Examen BM 2013 [27]
Examenul Biologie moleculara 2013
Examen GU 2013 [16]
Rezultate examen GU 2013
Tag Board
Login form
Meteo
Main » 2008 » August » 30 » Profesorul Natalia Cherdivarenco la 80 ani
14:31
Profesorul Natalia Cherdivarenco la 80 ani
            Medicina contemporană presupune o pregătire multilaterală. Anume o astfel de pregătire posedă Doamna doctor habilitat în medicină, Profesor universitar, Om emerit al învăţământului public din Republica Moldova  Natalia Cherdivarenco, care îşi sărbătoreşte aniversarea de 80 de ani. Pe parcursul activităţii sale a avut norocul să activeze în domeniile anatomiei omului, biologiei generale, parazitologiei, geneticii umane şi biologiei moleculare.

Născută la 30 august 1928 în oraşul Petrovsc, Regiunea Saratov, Rusia, într-o familie de medici, Dna Natalia Cherdivarenco a absolvit cu medalie de aur şcoala medie Nr. 2 din or. Chişinău. Promoţia anului 1951 a Institutului de Medicină din Chişinău (azi USMF „Nicolae Testemiţanu”) a avut-o în rândurile sale şi pe omagiată, care a obţinut diplomă cu distincţie. Ulterior s-a încadrat activ în procesul ştiinţifico-didactic în Alma Mater, dăruind 28 de ani catedrei de anatomie (1951-1978) unde a activat în calitate de asistent, lector superior, conferenţiar şi 30 de ani catedrei care la moment se numeşte Biologie moleculară şi Genetică umană. Pe parcursul a 20 de ani Dna Cherdivarenco a condus Catedra de Biologie medicală şi Genetică, asigurând procesul didactic adecvat fiecărei perioade respective. Sub conducerea D-ei au fost revăzute planurile cursurile de lecţii şi lecţiilor practice în corespundere cu profilul Universităţii de medicină. O atenţie deosebită s-a acordat lucrului metodic, care a condus spre optimizarea procesului didactic, utilizării materialelor ilustrative, activizării lucrului independent al studenţilor, problemelor profilizării predării biologiei la diferite facultăţi. Fiind susţinută de colectivul catedrei a reuşit să mărească treptat volumul compartimentului „Genetica”, iar după adoptarea noului plan de activitate a catedrei – acordarea unui întreg semestru acestei discipline.

Activitatea didactică a Dnei Natalia Cherdivarenco a fost marcată pe parcursul anilor de o ţinută academică de excepţie şi s-a manifestat prin prelegerile interesante, lecţiile practice inteligente, activităţile extracurriculare care au avut o contribuţie deosebită în formarea tinerilor medici. Toate acestea au plasat-o pe omagiată în rândul celor mai stimaţi profesori ai Universităţii şi Repubilicii.

De rând cu activitatea didactică şi cea managerială, Dna Natalia Cherdivarenco a desfăşurat şi o vastă activitate ştiinţifică. Activând în calitate de asistent la Catedra de Anatomie a omului,  a însuşit tehnica de cercetare în domeniul anatomiei. Cu participarea omagiatei au fost pregătite preparate macroscopice ale nervilor cavităţii abdominale care sunt expuse până în prezent în Muzeul Catedrei de Anatomie a omului.  Interesele ştiinţifice ale Dnei Cherdivarenco s-au cristalizat sub influența unei somităţi în domeniul anatomiei - Academicianului V.V Kuprianov, care a fost şi conducător ştiinţific al tezei de doctor în ştiinţe medicale „Inervaţia ţesuturilor conjunctive ale unor organe interne” susţinută în anul 1961. Activitatea ştiinţifică ulterioară a implicat catedrele de anatomie din Institutul de Medicină din Chişinău şi a Institutului de Medicină Nr. 2 din or. Moscova şi a finalizat cu susţinerea în anul 1977 a tezei de doctor habilitat „Inervaţia venei cave inferioare”.  Rezultatele lucrului ştiinţific au fost expuse în peste 120 de lucrări ştiinţifice, 2 monografii, este coautorul atlasului „Microangiologia” (1982). Dna Cherdivarenco a fost un sol al comunităţii ştiinţifice universitare, prezentând comunicări la foruri ştiinţifice din ţară şi de peste hotare (Belgia, Germania, Bulgaria, Cehia, Slovacia, în centre universitare din fosta URSS).

Dna profesor Natalia Cherdivarenco a fost implicată activ şi în activitatea obştească. Astfel mai bine de 20 de ani a fost secretar responsabil al Societăţii republicane de Anatomie, Histologie şi Embriologie. De asemenea a îndeplinit funcţia de preşedinte a Societăţii „Знание” („Ştiinţa”) din universitate.

Drept confirmare a talentului de savant, pedagog, conducător pe care le posedă, Dna Natalia Cherdivarenco a fost distinsă cu titlurile onorifice „Lucrător Emerit al Învățământului Public din Republica Moldova”, medalia „Meritul Civic”, ordinul „Gloria Muncii”.

Dna Natalia Cherdivarenco este şi va rămâne în continuare un exemplu al onestităţii, profesionalismului, dăruirii de sine şi bunăvoinţei pentru toţi noi, cei mai tineri.

Dna Cherdivarenco, Vă felicităm cordial cu ocazia acestui frumos jubileu. Vă dorim să fiţi mereu alături de noi aşa precum Vă cunoaştem şi să Vă bucuraţi de dragostea şi respectul pe care le meritaţi din plin.

 

Cu profund respect, Catedra Biologie moleculară şi Genetică umană

Views: 619 | Added by: bimogeum | Rating: 0.0/0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Link-uri utile


Site-ul oficial al USMF "Nicolae Testemitanu"


Asociatia studentilor si Rezidentilor in Medicina

 Manuale gratuite on-line

PubMed

Reviste gratuite on-line


Genecards


Gene expression in tooth


Dictionar

Search site

Calendar
«  August 2008  »
DuLuMaMeJoViSb
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Statistics

Persoane on-line: 1
Oaspeţi: 1
Utilizatori: 0

Countries
free counters
Free counters

Copyright IgC © 2024