USMF
"Nicolae Testemiţanu"

Catedra 
Biologie moleculară şi
Genetică umană


Duminică, 05.07.2020, 08:43
Logged in as Oaspete | Group "Oaspeţi"Welcome Oaspete | RSS
 
Home Istoria catedreiMy profileRegistrationLog outLogin
Site menu
Our poll
Forma mai obiectiva a totalizarii / The most correct type of concluding test is
Total raspunsuri: 556
Section categories
Sondaj / Survey [2]
Examen GU 2011 [22]
Examen BM 2012 [21]
Sesiunea Vara 2012 [24]
Examen BM 2013 [27]
Examenul Biologie moleculara 2013
Examen GU 2013 [16]
Rezultate examen GU 2013
Tag Board
Login form
Meteo
        In geneza catedrei se disting citeva etape, determinate de modernizarea stiintelor biologice. In procesul restructurarilor, a suferit schimbari si denumirea catedrei reflectind obiectivele ei principale: Catedra de Biologie cu curs de histologie (1945), Catedra de Biologie generala (1946 - 1968), Catedra de Biologie generala si genetica (1968 -1978), Catedra de Biologie si genetica umana (1978-1998) si in prezent - Catedra de Biologie moleculara si genetica umana.
         Primul conducator al catedrei a fost discipolul Universitatii si Institutului de Medicina din Sankt-Peterburg, doctorul in biologie, conferentiarul V. Sinelscikov, care a fost succedat de urmatorii sefi ai catedrei de biologie: doctori in biologie S. Antipin, M. Ass (1949-1950), N. Litvinova (1950-1952). In perioada anilor 1952-1956 catedra de Biologie generala a fost condusa de eminentul biolog, doctorul habilitat in biologie, profesorul universitar N. Iliin. in perioada anilor 1956-1978 catedra a fost condusa de doctorul habilitat in biologie, profesorul universitar V. Zaharov - remarcabil om in stiinta, expert in parazitologie, talentat pedagog cu vasta cultura generala, aptitudini de arta plastica, inzestrat cu o putere mare de creatie artistica. In perioada anilor 1978 -1998 catedra de Biologie medicala si genetica a fost condusa de doctorul habilitat in medicina, profesorul universitar N. Cherdivarenco - absolventa Institutului de medicina din Chisinau (promotia a.1951), lucrator Emerit al invatamintului public. In perioada 1998-2003 catedra a fost condusa de conferentiara L. Taranova, un specialist cu o pregatire fundamentala in domeniul geneticii, doctoranda legendarului savant-genetician V.M. Timofeev-Resovski. Din anul 2003 functia de sef al catedrei este indeplinita de doctorul in stiinte biologice, conferentiar universitar I. Cemortan.
         In prezent corpul didactic al catedrei este completat cu profesori de inalta calificare: 
 • seful catedrei, doctor in biologie, conferentiar Igor Cemortan; 
 • doctor habilitat in medicina, profesorul universitar,  Om emerit Natalia Cherdivarenco, decorata cu Ordinul Republicii; 
 • doctor in medicina, conferentiar, seful de studii Svetlana Capcelea; 
 • doctor in biologie, conferentiar  Ludmila Perciuleac; 
 • doctor in medicina, conferentiar Dumitru Amoasii; 
 • doctor in biologie, lector superior Ludmila Rotaru; 
 • lector universitar Viorica Galbur;  
 • asistent Liliana Badan; 
 • asistent Lilian Nicolaescu;
 • asistent Diana Dragan; 
 • asistent Elena Costru-Tasnic;
 • asistent Bargan Tatiana
 • asistent Mocan Elena.
         O anumita contributie o aduce cercul stiintific studentesc. Cele mai bune referate sunt prezentate la conferintele Universitatii si la conferintele altor institutii de invatamint superior din Moldova; multe dintre ele au fost mentionate cu premii si diplome. 
        Colaboratorii catedrei au participat activ la congrese si foruri stiintifice internationale desfasurate in Germania, Belgia, Romania, Grecia, Cehoslovacia, Ungaria, Bulgaria, Rusia, Ucraina, Kazahstan, Bielorusia, Uzbekistan, etc. Rezultatele cercetarilor au fost prezentate la conferintele anuale ale USMF "Nicolae Testemitanu", alte conferinte din republica. 
        Colectivul Catedrei intretine relatii de colaborare cu alte centre stiintifice, medicale si didactice din tara: Academia de Stiinte a Republicii Moldova, Centrul Republican al Ocrotirii Sanatatii Mamei si Copilului, Universitatea de Stat din Moldova. Membrii Catedrei sustin contacte permanente cu centre stiintifice de profil din diferite tari: Catedra de genetica a Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi, Romania (Prof. M. Covic), Catedra de genetica medicala a Universitatii de medicina II, Moscova (Acad. N. Bocikov), Centrul de genetica prenatala al Academiei de Stiinte din Federatia Rusa (Academician V. Baranov), Laboratorul de citogenetica si embriologie a Universitatii de medicina din Clermont Ferrant, Franta (Prof. Malet), Catedra de biologie moleculara a Universitatii de Medicina si Farmacie din Cluj, Romania (Prof. G. Benga), Institutul de Genetica medicala din Minsk, Belorusia (Acad. G. Lazariuk). 
         Actualii studenti ai Universitatii noastre studiaza destul de profund genetica si biologia moleculara deja la primii ani. Fara cunostinte profunde in domeniul anatomiei nu poate fi un medic bun ce trateaza pacientii. Insa dupa spusele laureatului Premiului Nobel P. Berg "...vom avea nevoie de medici intr-atit familiarizati cu anatomia moleculara si fiziologia cromozomilor si genelor, incit un cardiochirurg cunoaste activitatea inimii...".
Link-uri utile


Site-ul oficial al USMF "Nicolae Testemitanu"


Asociatia studentilor si Rezidentilor in Medicina

 Manuale gratuite on-line

PubMed

Reviste gratuite on-line


Genecards


Gene expression in tooth


Dictionar

Search site

Calendar
«  Iulie 2020  »
DuLuMaMeJoViSb
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Statistics

Persoane on-line: 6
Oaspeţi: 6
Utilizatori: 0

Countries
free counters
Free counters

Copyright IgC © 2020