USMF
"Nicolae Testemiţanu"

Catedra 
Biologie moleculară şi
Genetică umană


Duminică, 19.05.2024, 17:12
Logged in as Oaspete | Group "Oaspeţi"Welcome Oaspete | RSS
 
Home My profileRegistrationLog outLogin
Site menu
Our poll
Care este partea mai dificila a totalizarii? / Which is the most difficult part of the test?
Total raspunsuri: 490
Section categories
Sondaj / Survey [2]
Examen GU 2011 [22]
Examen BM 2012 [21]
Sesiunea Vara 2012 [24]
Examen BM 2013 [27]
Examenul Biologie moleculara 2013
Examen GU 2013 [16]
Rezultate examen GU 2013
Tag Board
Login form
Meteo
Main » 2009 » Decembrie » 6 » Cangurii ar putea deţine secretul împotriva cancerului de piele
09:22
Cangurii ar putea deţine secretul împotriva cancerului de piele

Felul în care organismul cangurilor reuşeşte să îşi "repare" secvenţele avariate de ADN ar putea reprezenta cheia pentru punerea la punct a unui tratament de prevenire a declanşării cancerului de piele, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii australieni şi austrieci.


Oamenii de ştiinţă au cercetat o anumită enzimă cu rol reparatoriu, descoperită în organismul cangurilor şi al altor animale, dar care lipseşte din organismul uman, extrem de eficientă în "repararea" unui anumit tip de degradare a secvenţei de ADN, asociată cu declanşarea multor tipuri de cancer de piele.

Studiul a fost coordonat de medicii Linda Feketeova şi Uta Wille de la ARC Center of Excellence for Free Radical Chemistry and Biotechnology din cadrul Universităţii din Melbourne, în colaborare cu cercetătorii de la Universitatea Innsbruck din Austria.

"Pe măsură ce vara se apropie, o expunere excesivă la radiaţiile dăunătoare provocate de razele ultraviolete va conduce la diagnosticarea a 400.000 de noi cazuri de cancer de piele în Australia", a declarat Linda Feketeova.

"O altă echipă de cercetători a pus la punct o cremă care conţine enzima cu rol de raparare a ADN-ului, ce poate fi aplicată pe piele în zilele însorite. Noi cercetăm acum dacă această metodă este eficientă", a explicat cercetătoarea australiană.

Oamenii de ştiinţă analizează în laborator felul în care pielea de cangur reacţionează la expunerea prelungită la acţiunea razelor ultraviolete cu efecte dăunătoare, cercetând în detaliu procesul de "reparare" a ADN-ului, care a condus la apariţia în organism a unor substanţe chimice secundare, necunoscute până în prezent.

Cercetătorii australieni consideră însă că sunt necesare mai multe investigaţii suplimentare înainte ca noul produs cosmetic să fie disponibil în farmacii şi le recomandă pacienţilor să nu îşi arunce încă la coşul de gunoi actualele creme antisolare.

Expunerea prelungită la soare reprezintă cauza principală a declanşării a două treimi din totalul cazurilor de melanom, o formă de cancer de piele dificil de tratat, deoarece ADN-ul celulelor epiteliale arse de soare suferă o anumită degradare care conduce la mutaţii genetice.

Studiul va fi publicat în numărul viitor al revistei Chemical Communications.

Views: 423 | Added by: bimogeum | Rating: 0.0/0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Link-uri utile


Site-ul oficial al USMF "Nicolae Testemitanu"


Asociatia studentilor si Rezidentilor in Medicina

 Manuale gratuite on-line

PubMed

Reviste gratuite on-line


Genecards


Gene expression in tooth


Dictionar

Search site

Calendar
«  Decembrie 2009  »
DuLuMaMeJoViSb
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Statistics

Persoane on-line: 1
Oaspeţi: 1
Utilizatori: 0

Countries
free counters
Free counters

Copyright IgC © 2024